Cum ne protejăm identitatea personală în lumea digitală?

Într-o societate modernă în care lumea online influențează o mare parte din acțiunile și deciziile noastre, identitatea digitală este un element fără de care nu am putea funcționa la fel de eficient. De asemenea, lipsa unei identități ne va restricționa accesul către un număr mare de servicii oferite de către platforma online. Așadar, ce putem face pentru a ne proteja identitatea digitală atunci când aceasta este un must?

Folosiți un manager pentru parole

Acest serviciu generează parole cu securitate înaltă pentru diverse servicii și pot fi controlate printr-o singură parolă „master”, deținută de către utilizator. LastPass și 1Password sunt doar două dintre programele care generează parole random pentru fiecare website în parte. Astfel, conturile tale vor rămâne securizate în permanență.

Alegeți cu grijă răspunsurile la întrebările de securitate

Atunci când vă creați o nouă adresă de e-mail sau un cont pe un anumit website, întrebările de securitate vor apărea în cel puțin 50% dintre cazuri. Cel mai frecvent, acestea sunt implementate pentru a facilita recuperarea parolei sau pentru validarea faptului că persoana care încearcă să acceseze contul, este într-adevăr ea.

Întrebări precum „În ce oraș te-ai născut?” sau „Care este numele animalului tău de companie?” implică tendința de a răspunde scurt și la obiect, cu informația reală. Poate părea greu de crezut, dar dacă un hacker își dorește să intre în contul cuiva, foarte multe răspunsuri pot fi ghicite rapid luând în considerare toate informațiile disponibile pe rețelele de socializare. Fiți creativi și alegeți răspunsuri inedite, dar pe care să le memorați cu ușurință!

Stați departe de testele online provenite din surse neoficiale

Pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, din ce în ce mai multe teste și quiz-uri ajung în atenția noastră. „Cu ce personaj semeni din Game of Thrones?”, „În ce an te vei căsători?” și altele asemănătoare. Toate aceste quiz-uri generează răspunsuri pe care abia așteptăm să le împărtășim cu prietenii noștri.

Din păcate, în spatele amuzamentului provenit din astfel de teste se află un proces îngrijorător prin care fiecare user în parte este nevoit să ofere acces (limitat) la informația disponibilă de pe cont. Pentru a evita utilizarea nefastă a informațiilor personale, verificați sursa testului/quiz-ului/jocului/formularului pe care urmează să îl completați. Evitați sursele neoficiale și păstrați-vă conținutul pentru website-uri de încredere.

NOUTĂȚI

Articole similare